На 12 и 13 април 2014 г. Стара Загора ще бъде домакин на първия по рода си у нас Национален форум на тромбофлебиците. Организатор на събитието е фондацията „Тромбофлебици в действие” с председател Кина Славова.

Неправителствената организация е създадена през октомври 2013 г.

Нейната цел е да обединява и помага на хората, страдащи от тази болест. У нас няма статистика колко души боледуват от тромбофлебит, въпреки че заболяването е много опасно, обясни г-жа Славова.

Самата тя се разболяла преди около 4 години.

„Претърпях операция на жлъчката и получих усложнение тромбофлебит. Когато разбрах за какво става въпрос, изпаднах в депресия, но после реших, че трябва да се боря. Много хора с диагноза като моята нямат достатъчно информация, страхуват се да ходят на лекар. Затова създадох фондацията. Явно вече има ефект, защото получавам обаждания от всички градове на страната“, казва старозагорката.

Тя и известният съдов хирург доц. Андрея Андреев са в основата на инициативата за форума, посветен на заболяването тромбофлебит. Той ще се състои в парк-Хотел „Стара Загора”. Очаква се на него да присъстват учени от БАН, водещи съдови хирурзи от страната, както и пациенти, страдащи от тромбофлебит, които искат да научат повече за своята болест и нейното лечение.

Категория::