На 31 май и 1 юни 201в конферентната зала на парк-Хотел „Стара Загора“ се състоя Национална среща на лекари–специалисти по съдови заболявания с пациенти от цялата страна, страдащи от тежкото заболяване тромбофлебит, известно още като венозна тромбоза. Така за първи път се проведе научно събитие на медицинска тематика не между специалисти, а между лекари и пациенти.

Срещата се организира по инициатива на фондация „Тромбофлебици в действие“.

Фондация „Тромбофлебици в действие“ е член на Националната пациентска организация. Един от главните организатори на срещата е съдовият хирург от МБАЛ „Св.Иван Рилски“ доц.д-р Андрея Андреев – председател на фондация „Съдови заболявания“ в Стара Загора. Доц. Андреев привества идеята още при първата си среща с председателя на фондация „Тромбофлебици в действие“, г-жа Кинка Славова. Впоследствие двамата участват съвместно на изложението „Алея на здравето“ в НДК тази пролет.

Национална среща събра около 50 участници от цялата страна, обединени във фондация „Тромбофлебици в действие“.

„Смята се за необичайно и дори за неприемливо да се провеждат подобни форуми между лекари и пациенти, но ние, лекарите-лектори на срещата смятаме, че макар и първа, и необичайна по характера си, тя ще бъде полезна, тъй като тематиката и засяга едно тежко заболяване, което не се познава добре и нерядко причинява смърт и инвалидност“, казва доц.д-р Андрея Андреев – председател на фондация „Съдови заболявания“ в Стара Загора.

Престоят в Стара Загора на пациентите – членове на фондацията, се поема изцяло от нея. Лекционната зала ще беше отворена за всички пациенти, лекари и граждани, които проявяват интерес към програмата на първия по рода си у нас форум.

Вижте репортаж от събитието:

Категория::