Диагнозата на тромбофлебита се състои в комплексното прилагане на различни методи за изследване на пациента. Преди няколко десетилетия основният критерий за диагностицирането беше тромбофлебитична клиника. Въпреки това, бързото развитие на медицинските технологии значително опрости решаването на проблемите, поставени на лекарите по флебология.

Как се диагностицира диагнозата тромбофлебит?

Откриването на патологията се извършва въз основа на данни, получени в резултат на подробно изследване на пациента. Днес методите за диагностициране на тромбофлебит са както следва:

 • Външен преглед на пациента, определяне на оплакванията, с които разполага.
 • Събиране на анамнеза за болестта и живота.
 • Провеждане на специални проби, които помагат да се идентифицира възпалителния процес в съдовете с образуване на съсиреци.
 • Провеждане на лабораторен кръвен тест.
 • Инструментални методи: ултразвук и рентгеново изследване.

Подобен подход при диагностичните мерки дава на лекаря възможност не само да идентифицира болестта с абсолютна точност, но и да определи прогнозата за тромбофлебит.

Може ли човек да се самодиагностицира?

Благодарение на съвременните медии, по-специално на интернет мрежата, човек може лесно да намери информация за това как да разпознае тромбофлебита. Въпреки това, практически опит на лекарите показва, че лаиците не представлява трудност само в случай на диагностициране на остър тромбофлебит, с ясно изразена клинична картина (рязко покачване на температурата, увеличаване на оток на засегнатия крайник с интензивна болка в възпалена венозната, промяна на цвета на кожата, докато лилавите нюанси ).

В хроничния ход на заболяването е необходима диференциална диагноза на тромбофлебит, тъй като симптомите имат слабо изразен характер.

Как да разпознаем тромбофлебита с функционални тестове?

Когато има тревожни признаци относно функционирането на съдовата система, човек трябва да се консултира с флеболог за съвет. Възможно ли е да се разпознае заболяването без специални методи за изследване? В повечето случаи патологичните промени настъпват в съдовете на долните крайници в резултат на влошаване на разширените вени. Това се дължи главно на повишения стрес върху краката (в сравнение с други части на тялото). Първоначално диагнозата на тромбофлебита на долните крайници е да се проведе преглед на пациента и да се извършат специални тестове:

 • Homans проба – около Възможно е развитието на болестта да се говори в случаите, когато при огъване на крайниците в колянната става и едноетапно въртенето на крак човек на отбелязва появата на дискомфорт.
 • Тестът на Мойсей е положителен, ако пациентът се оплаква от възникването на болка по време на стискането на гърба.
 • Проба Lovenberga – се счита за положително, когато след прилагане на тонометър маншета на крака и инжектиране в него налягане по-голямо от 150 мм живачен стълб, пациентът отбележи появата на болка.
 • Тестът Opitza-Ramines е подобен на предишния метод, само маншетът е поставен над коляното.
 • Тестът „Лувел“ се използва за диагностициране на лезията на дълбоко вкоренени вени (положителни в случай на неприятни усещания с рязко свиване на диафрагмата).
 • Тестът на Бискхард – появата на болка при натискане върху костта на петата отвътре, характеризира пробата като положителна.

Разширяването е ужасна „чума на XXI век“. 57% от пациентите умират в рамките на 10 години.

За да се предотврати грешки при диагностиката „тромбофлебит на долните крайници“, лекарят предписва допълнителен изпит след първоначалното определяне на съществуващи патологични заболявания на функциониране на вените.

Какви са предписаните тестове за тромбофлебит?

Как се определя тромбофлебитът от кръвен тест? В случай на възникване на възпалителен процес с образуването на тромб, извършването на лабораторен кръвен тест позволява на специалистите да идентифицират някои промени в стандартните тестове:

 • Клинични проучвания: най-голямо внимание се отделя на хемоглобина при тромбофлебит (понякога повишаване на концентрацията му показва удебеляване на веществото);
 • кръвен тест за тромбофлебит върху коагулограма дава обща представа за нарушаването на активността на основните фактори на кръвосъсирването, с изключение на фактор VIII, който се изследва отделно;
 • изследване на активността на фактор VIII, С-реактивни и S-реактивни протеини;
 • лупус антикоагулант;
 • хомоцистеин.

Анализът на честотата на варикозна болест, усложнена от тромбофлебит, в повече от половината от клиничните случаи, определя генетичната предразположеност към активирането на патологичните процеси. Следователно, решението за това какви тестове да се предаде с тромбофлебит допълнително се прави от лекуващия лекар. В случай на откриване на семейно предразположение към развитието на болестта, флеболог може да сметне за целесъобразно да проведе анализ за генетичен тромбофлебит.

При диагностицирането на наследствени фактори, предизвикващи патологичен процес, има определен ред на действията. Как да диагностицирам тромбофлебит в тази ситуация? На първо място лекуващият лекар предписва стандартно изследване на кръвта на пациента и консултация с генетиката. След това пациентът преминава проба от биологичен материал (кръв или епителиално изстъргване от бузата) за лабораторно изследване на генен полиморфизъм. Наследственото предразположение към развитието на тази патология се определя от мутации на специфични структури. При провеждането на генетични изследвания те се изследват на молекулярно ниво.

Употреба за ултразвук на тромбофлебит

Използвайки хардуерни диагностични методи, лекуващият лекар получава визуално представяне на нивото на увреждане на венозните стволови клетки. По време на ултразвук на тромбофлебит на долните крайници с помощта на доплерография, специалистите изучават:

 • функционалността на клапите на засегнатата вена;
 • наличие на ретрограден кръвоток в съдовото легло;
 • степен на дилатация на лумена на вената;
 • размер и локализация на образувания кръвен съсирек.

Особено внимание се обръща на мигриращите кръвни съсиреци, които се движат свободно по венозния багаж. Ако ултразвуково изследване на възпалена достатъчно, за кораб, phlebologist може да определи по-точен метод – венография (рентгеново контрастно средство с) или магнитен резонанс. Последната диагностична процедура е една от най-модерните и информативни, но нейното разпространение е ограничено поради високата цена.

Най-достъпният и безопасен метод за изследване на кръвния поток в засегнатия венозен багажник е чрез ултразвуково изследване. Ултразвукът на тромбофлебита на долните крайници се извършва в много клиники, оборудвани с подходящо оборудване. Този метод е достъпен абсолютно за всички категории от населението.

Навременната диагноза и лечение на тромбофлебит предотвратяват развитието на сериозни усложнения, които застрашават не само здравето, но и живота на пациента.

Ксения Стриженко: „Как се отървах от варикозни вени за една седмица? Това евтино означава, че работи чудеса, това е нормално.“

Изследвания за диагностициране на тромбофлебит

Тромбофлебит на долните крайници – заболяване, характеризиращо се с развитието на възпаление на стените на вените на краката и образуването на кръвни съсиреци в това място. Като правило тромбофлебитичните лезии на вените се появяват на фона на разширените вени на долните крайници. Болестта може да се развие остро или да има хроничен тип курс. Независимо от вида разбира се, на мястото на мястото на лезията и външните прояви на тромбофлебит на заболяване на долните крайници могат да бъдат усложнени от такова отчаяно състояние като белодробна емболия. Ето защо е толкова важно да идентифицираме тази патология във времето и да започнем лечението й във времето.

Обикновено хирург, флеболог и дори локален терапевт могат лесно да диагностицират „тромбофлебит“. Ярка клинична картина, характерни оплаквания и анамнеза за болестта позволяват да се установи заболяването, локализирането на засегнатите венозни стволове и степента на запушване на съдовете. Въпреки това, не винаги е възможно да се направи без допълнителни диагностични техники. Решавайки въпроса за хирургичното лечение, определяйки местоположението на тромба с точност милиметри, търсенето на флотиращи тромби изисква специализирани медицински изследвания.

Съвременната медицинска практика има голямо разнообразие от точни диагностични техники. Лабораторните изследвания и кръвните изследвания, различните техники за изображения и хардуерната диагностика на тромбофлебит помагат за установяване на точна диагноза и определяне на тактиката за лечение на пациент.

Изследване и разпит на пациент с тромбофлебит

Ако има подозрение за развитието на тромбофлебит на долните крайници, на първо място е необходимо да се потърси консултация с флеболог. Неговата задача е да анализира състоянието на вените на долните крайници, да определи какви лабораторни и хардуерни изследвания са необходими и след това да избере адекватен път на лечение.

Причината да се свържете с лекаря са следните оплаквания и промени в краката:

 • кожа над вените, предимно варикозна, червена, болезнена на допир;
 • в долните крайници има усещане за тежест, за спукване;
 • болка в мускулите на долния крак, когато се чувствате;
 • венозните стволове са болезнени и когато са опиянени, се дефинират като плътни корди;
 • до вечерта има подуване на краката, става трудно да се набиват ботуши, ботушите се носят трудно.

На първо място, лекарят ще проведе физически преглед на пациента. Пълното изследване на долните крайници от краката до слабините ще помогне да се идентифицират следните признаци на заболяването:

 • удебелени и болезнени повърхностни вени;
 • оток на долния крайник на различни нива, от краката до пубертета;
 • кожата е цианотична;
 • когато палпирането (палпацията) се определя от повишаване на температурата на кожата над засегнатата област на вената.

В допълнение към изследването на долните крайници и изясняването на оплакванията на пациентите се извършват специални функционални тестове. Такива тестове помагат да се разкрие дори латентно течащото тромбофлебитично увреждане на вените на краката:

 • Симпатом Хоманс. Пациентът лежи на гърба, долните крайници са наполовина огънати на коленете. Ако по време на изпълнението на ротационни движения с крака в това положение има силен дискомфорт в глезена, болка, тогава симптомът се счита за положителен за наличието на тромбофлебит.
 • Процесът на Мойсей. Пробата се счита за положителна, ако възникне болка, когато предната и задната повърхности на пищяла са компресирани. Ако в същия случай да изтласкате долната част на крака отстрани, тогава болката не трябва да бъде.
 • Тестът „Ловенберг“. Необходимо е да приложите маншета на устройството за измерване на налягането в средната трета на коляното. Ако след като маншетът е надут над 150 mm Hg, Чл. въздухът се появява в долната част на долната част на крака, тогава тестът за тромбофлебит се счита за положителен.
 • Процесът на Опит-Рамини. Принципът на изпълнение е същият като в теста Lovenberg. Разликата се състои в местоположението на маншета: над колянната става. Болезнени усещания се появяват в полюсния регион и в мускулите на долния крак.
 • Знак на Лувел. Ако болката в долните крайници се появи по време на кашлица или кихане, тогава може да се мисли за възпалителен процес в дълбоките съдове на краката.
 • Симптом Bischard. При натиск върху вътрешната страна на калтенеуса или гърлото, възпалението се увеличава.

Лабораторни методи за изследване

Не винаги е възможно да се направи точна диагноза само въз основа на оплаквания и физически преглед. Необходимо е провеждането на допълнителни лабораторни изследвания. Кои кръвни тестове за диагностициране на възпаление и тромбоза?

 • Общият кръвен тест и биохимичният кръвен тест ще покажат ускорението на ESR, увеличаването на броя на левкоцитите. В острия процес се появява положителна реакция към С-реактивния протеин. Концентрацията на фибриноген се увеличава.
 • Коагулограмата показва изместването на коагулационната система в страните на усилването на коагулацията на кръвта.
 • Кръвният тест за D-димер разкрива повишаване на концентрацията му през седмицата с обостряне на тромбофлебит.

Инструментални и хардуерни изследователски методи

По-информативен е инструменталната и хардуерната диагностика. С такъв диагностичен може да определи дълбочината и степента на увреждане, за да провери състоянието на дълбока венозна клапани и степента на стесняване на съдовете лумен, и също виж броя на тромботични маси, присъствието на тромб в плаващ опашката, обратни притока на кръв през вените. Значението на подобни проучвания е, че с техните резултати се определя кое лечение ще бъде приложено.

В основата на хардуерните изследвания за тромбофлебит на долните крайници са методите на рентгенова и ултразвукова диагностика. Разликата е в дълбочината на проникване, дозирането на облъчването, продължителността на изследването и неговата цена.

Какви хардуерни техники се използват за диагностициране на тромбофлебит на долните крайници?

 1. Ултразвукова (ултразвукова) ангиография на краката. Основният принцип на ултразвука е записването на сигнали с различна степен на абсорбция и отражение на ултразвукови вълни в тъканите на тялото. В процеса на изследване се използва цветно картографиране на кръвния поток в съдовете. Резултатът от ултразвука зависи силно от ултразвуковия скенер и от опита на лекар-ултразвук. Ултразвукът може бързо и безболезнено да открива патологични промени.
 2. Ултразвукова доплерография. С помощта на ултразвук се определи посоката, сила, кръвоток чрез венозни стволове разкрие тесни области в съдовете разширени или варикозни възли. Ултразвукът може да визуализира тромботични маси в лумена на кръвоносните съдове. По този начин се оценява работата на системата за кръвен поток на долните крайници. Висока чувствителност на ултразвук (90%) по време на разглеждането на повърхностните вени (бедрената кост и задколенните), в рамките на разследването на дълбока ултразвук техника вена пищял по-малко значими.
 3. Flebostsintigrafiya. За диагностика използвайте контрастен агент (радиоактивен изотоп с кратък полуживот), който се инжектира във вената. Как се разпределя веществото през кръвоносната система се определя от специално чувствително устройство.
 4. Венография. Интравенозно инжектираната радиоактивна субстанция (съдържаща йод) и с помощта на рентгеновата апаратура определят естеството на разпределението на това вещество по дължината на съдовите стволове. Анализът на флебограмата може да разкрие прекъсване на кръвния поток, което означава пълно блокиране на съдовете.
 5. Myography. Намалява се мускулите на долните крайници. При тромбофлебит той е рязко занижен, понякога до пълно изчезване.
 6. Магнитно резонансно изображение. Позволява ви да правите резени на различни нива на долния крайник и да видите състоянието на всичките му структури, включително вените, техните клапани. Техниката Ви позволява да видите всички кръвни съсиреци, да определите тяхната природа (стена или флотация) и размера. Това засяга метода на последващо лечение: медицински или хирургически. Поради високата цена на този диагностичен метод, се предписва, ако анализът на други методи не показа резултат.
 7. Радиография на гръдния кош. Предписан е за всички пациенти, които имат остър тромбофлебит на долните крайници за първи път или има повтарящ се процес. Цел: да се изключи тромбоемболизма на белодробната артерия. Ранната диагноза на това състояние прави възможно провеждането на ефективна терапия.

Диференциална диагноза на заболяването

По време на изследването за тромбофлебит на долните крайници трябва да се извърши диференциална диагноза. Има няколко заболявания, които имат подобна клинична картина, а изясняването на диагнозата помага да се определят тактиките за провеждане и лечение на пациента:

 • Мигриращ тромбофлебит на долните крайници. Продължително повтарящо се, има продължителен ток. По-често засяга голяма подкожна вена. Първоначално нодулите се появяват по вените на багажника, почти безболезнени.
 • Постоперативен и инфекциозен тромбофлебит. Разликата им в мястото на локализация. Постоперативните обикновено се развиват в дълбоките вени на краката, които се проявяват главно чрез запушване на кръвоносните съдове. Инфекциозният тромбофлебит засяга повърхностните съдове. От естеството на лезията на вените лечението се променя малко.
 • Тромбофлебит на фона на злокачествени неоплазми. По-често засягат дълбоките венозни съдове. Този процес се проявява в резултат на общите промени в тялото. Смята се, че подпухването в областта на краката и гърдите при пациенти с тумори се дължи на тропични и венерически увреждания на дълбоките вени.
 • Тромбофлебитни лезии на фона на разширението на вените в областта на разширението. Най-често се локализира в долните две трети от бедрото и горната част на крака. Тя винаги се комбинира с разширяването на подкожните венозни стволове. Ако разширени вени са трофични язви на кожата, екзема и промени в подкожната мастна тъкан, тя е почти винаги в тези места се развива възпаление и тромбоза. Характеристика: силно изразен болков синдром, остър ход и разпространение на лезията до голяма част от крака.
 • Целулитът. Дистрофично или инфекциозно увреждане на подкожната мастна тъкан на краката. Остър целулит се проявява чрез подуване и болка в крайниците.
 • Lymphedema. Оток на крака, свързан с нарушение на лимфния дренаж през лимфните съдове.
 • Остър стречинг или разкъсване на мускулите на краката. Характеризира се с подуване, болка, цианоза на кожата. Анализите няма да покажат възпалителни промени и хиперкоагулационна кръв.

Съвременната медицина се характеризира с бързо диагностициране на различни заболявания. Тя трябва да осигури качествено изследване на пациента за правилната диагноза и лечение. Често животът на пациента, особено при сложен тромбофлебитичен процес, зависи от скоростта на диагнозата и скоростта на началото на лечението.

Какъв кръвен тест трябва да направя, за да се определят кръвните съсиреци?

Една от най-честите причини за смърт в популацията през последните десетилетия са кръвни съсиреци или кръвни съсиреци, образувани в съдовете на дълбоките вени и водещи до запушването им. За предотвратяване на нарушения на кръвообращението и предотвратяване на тежки последици, е необходимо своевременно да се открие съдовата патология.

Лекарят-флеболог се занимава с лечението на нарушаването на проходимостта (запушването) на кръвоносните съдове. Поради това, когато се появят първите признаци на тромбоза, трябва да потърсите съвет от специалист и да извършите серия от лабораторни и инструментални кръвни диагнози, които ви позволяват да откриете местоположението на оклузия с най-голяма точност и да изберете подходящия терапевтичен метод. Нека разгледаме в тази статия името на кръвния тест за кръвни съсиреци.

Защо се образуват кръвни съсиреци?

Образуването на тромби в тялото на здрав човек е норма. В резултат на естествения процес на тромбогенеза кръвните съсиреци в увреден съд (или други наранявания) предпазват човешкото тяло от появата на кървене, често животозастрашаващи.

При нормален процес, образуването на тромб в съда се състои от следните фази:

 • изолиране в повредената / увредената васкуларна стена на ензими, които предотвратяват втечняването на кръвта;
 • увеличаване на броя на химичните вещества, които увеличават коагулацията на кръвта;
 • формиране на фибриноген от фибрина на кланичния труп за бъдещ тромб;
 • утаяване на мрежа от фибринови кръвни клетки, които спомагат за укрепването на кръвния съсирек в каналния слой на съда.

За различни заболявания на кръвоносните съдове, например, варикозно заболяване, повишено кръвно налягане, исхемия, аритмия и т.н., се образуват кръвни съсиреци, които убиват човек. Същността на тромбогенезата не се променя, но образуваният тромб води до усложнения, които нарушават кръвообращението.

Според медицинската статистика 80% от кръвните съсиреци във вените първоначално се локализират във вените на долната част на крака, а останалите 20% се концентрират точно над шума. Понякога има спонтанно разграждане на кръвни съсиреци, но най-често вероятността от възникване на опасни заболявания.

Причините за патологична тромбогенеза включват:

 • носещи и следродилни усложнения;
 • приемане на хормонални лекарства (предимно контрацептиви);
 • дехидратация на тялото;
 • нисък начин на живот;
 • увреждане на стените на вената с катетър;
 • чернодробно и бъбречно заболяване;
 • злокачествени неоплазми;
 • хирургическа интервенция;
 • лоши навици;
 • сложна наследственост;
 • наднормено тегло.

Горните фактори, допринасящи за образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове и възпрепятстващи кръвния поток, предизвикват сериозни заболявания. Важно е заболяването да се диагностицира във времето, за да се започне лечение в началния стадий на заболяването.

Какъв е сигналът за диагностика?

Основното място за образуване на кръвни съсиреци (както е споменато по-горе) – дълбоките вени на долните крайници.

При тромбоза на дълбоките вени, следните симптоми трябва да бъдат тревожни:

 • болка в долните крайници, главно в коляното и долната част на крака;
 • подуване на меките тъкани (по-често на глезените и краката);
 • зачервяване на вената (особено изразено с разширени вени);
 • изтръпване и изтръпване на пръстите;
 • бърза умора при движение;
 • бледо на кожата на краката на фона на местно повишаване на температурата.

Въпреки това, може да се образува тромб в кой да е съд, най-често засягащ храносмилателната, сърдечно-съдовата, дихателната и нервната системи. Трябва да сте предпазливи за появата на такива знаци:

 • общо безпокойство и слабост;
 • промени в цвета на епидермиса в мястото на запушване;
 • постоянна болка в краката;
 • температура на фебрилната телесна температура;
 • изразено оток на меките тъкани.

При запушване на съдовете на храносмилателната система могат да се наблюдават следните симптоми:

Загубата на артериите на мозъка се проявява чрез внезапна загуба на зрение, парализа, нарушения на говора и появата на гърчове, може да се появи инсулт.

Образуването на запушване на сърдечните съдове е сигнализирано от болка в гръдния кош, недостиг на въздух без видима причина, неуспех на сърдечната честота. Кръвните съсиреци в сърцето предизвикват сърдечни пристъпи, удари и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

На патологични промени в съдовете на дихателните органи говори остра и постоянна болка в белите дробове, сърцебиене, затруднено дишане, кръвна кашлица.

Горните симптоми са сигнал за незабавно медицинско обслужване и кръвни изследвания за кръвни съсиреци.

Методи за диагностициране на тромбоза

Диагностичните мерки за дефинирането на тромбофлебит започват с първично изследване на пациента и по-нататъшното провеждане на така наречените функционални кръвни проби. Понякога това е достатъчно, за да се диагностицира болестта. Ако получената информация не е достатъчна, пациентът се насочва за последващи кръвни изследвания. Основните са ензимния имуноанализ. Неговата цел е да идентифицира заболяванията на инфекциозната етимология, както и прилежащите и хормоналните нарушения. Анализът е изключително информативен, което ви позволява да установите най-точната диагноза чрез изследване на кръвта от вената.

Техниката на вземане на кръвни проби за изследване при тромбофлебит има няколко разновидности, от които зависи времето на резултатите от анализа. По време на проучването специалистите идентифицират различни видове антитела, които се образуват в различни периоди от време в кръвта. Ако в кръвта на пациента се открие намаляване на тези антитела, това показва, че инфекцията се елиминира от тялото. Серумът на кръвта, образуван в резултат на коагулацията на кръвта, се анализира директно. Реакцията за DVT се определя в зависимост от цвета, който се сравнява допълнително чрез специална скала.

В този случай, за да получите най-надеждните резултати, е важно да следвате последователността на действията и правилното провеждане на процедурата за вземане на проби от кръвта за анализ.

За да се диагностицира тромбозата на пациента, се извършва не по-малко важно проучване, което се нарича коагулограма. Този анализ дава възможност да се определи нивото на съсирване, тъй като увеличаването на този процес в повечето случаи е причина за образуването на тромби. Важно е да се въздържате от физически и емоционален стрес. След като се вземе венозната кръв, тя се разделя на няколко равни части и се поставя във водна баня. В този момент е важно точно да се определи времето, което ще се наложи, за да се свали кръвта. Нормалното време не трябва да надвишава 10 минути.

Ако пациентът трябва да диагностицира наследствена форма на тромбоза, пациентът трябва да бъде подложен на молекулярен генетичен анализ на кръвта. Освен това, този метод позволява да се идентифицират възможните усложнения и помага за формирането на превантивни мерки.

Въпреки факта, че текущите функционални тестове са популярни, те все още не са в състояние да открият местоположението на кръвни съсиреци, а само да оценят състоянието на подкожните вени.

Обикновено този тип анализ е предназначен да идентифицира определени заболявания, например, възпалителни процеси в съдовата област, състоянието на имунната система на пациента, заболявания на сърдечно-съдовата система и проблеми с кръвосъсирването.

По този начин може да се заключи, че въпреки че тази болест е фатална, важно е да се диагностицира своевременно, като редовно се дава кръв. Колкото по-рано е открита болестта, толкова по-големи са шансовете тя да не се развива активно и да приеме по-тежка форма. Всички указания за преминаване на необходимите кръвни тестове се предписват изключително от лекуващия лекар, който в бъдеще въз основа на данните, получени в резултат на проучването, ще може да направи заключение за това кой тип терапия ще бъде най-ефективен.

Какво е името на кръвния тест за кръвни съсиреци?

Извършват се диагностични мерки за изясняване на диагнозата, идентифициране на съпътстващи заболявания, причините за заболяването и избор на подходящо лечение. Това важи за атеросклероза, исхемия, бронхиална астма, тромбофлебит и състояния, при които се дава кръвен тест.

Един от показателите в резултатите от теста е състоянието на тромбоцитите. Кръвните клетки са отговорни за възстановяването на стените на кръвоносните съдове, като образуват тромб, който блокира увреждането.

Избягвайте наранявания по време на живота, никой не може – одраскване, разрязване на пръстите, когато кожата кърви. Травмите не са животозастрашаващи, в рамките на няколко минути кървенето спира сама.

Тромбоцитите участват в този процес, с помощта на които раната е запушена. Не всички хора кървят лесно, ако в кръвта няма достатъчно кръв, това състояние се нарича хемофилия. При такава болест трябва да избягвате наранявания и съкращения, ако възникнат, потърсете медицинска помощ.

Тромбоцитите са кръвни клетки, продуцирани от костния мозък.

Тези компоненти на кръвта получават функции:

 • Първично запушване на кръвоносни съдове, което предотвратява загубата на кръв;
 • образуване на тромби, припокриващи съдови увреждания;
 • ремонт на клетки и разделяне – тези процеси вътрешната повърхност на кръвоносните съдове консумира много тромбоцити.

Ако в резултат на проучванията се открие високо ниво на тромбоцитите, това показва повишено съсирване на кръвта, което води до образуването на кръвни съсиреци в съдовете.

Как преминава клиничният анализ?

За да се подготвите за кръвния тест, трябва да се придържате към диетата, да се откажете от алкохола и да пушите, сода и мазни храни.

На сутринта анализът се дава на празен стомах, чаят не може да се пие. При дълбока венозна тромбоза се взема кръвен тест, но антикоагулантът се спира, за да получи резултата.

С помощта на клиничен кръвен тест:

 • наличие на възпалителен процес в тялото;
 • неуспех в имунната система;
 • коагулационно разстройство;
 • заболявания на хематопоезата.

Анализът се предписва на бременни жени с тромбофлебит и разширени вени, сърдечни и съдови заболявания и други състояния.

Видове анализи за откриване на тромбоза

Като се има предвид, че има разновидности на тромбоцити (стари и зрели, млади и дегенеративни). Точната диагноза се основава на оценка на състоянието на кръвната група, тяхната връзка помежду си. Провеждайте изследванията, изброени по-долу.

Ако в посока от лекар ще има име, анализът на тромб:

 • върху протеиновия компонент. AT-III се произвежда в черния дроб и кръвоносните съдове. Компонентът е необходим за разтваряне на кръвни съсиреци и намаляване на коагулацията. Ако нивото на протеиновия компонент е намалено, заплашва с тромбоза и усложнения;
 • на APTTV. Такъв тест ни позволява да оценим механизма на образуване на тромби без да нарушаваме съдовите стени. Ако APTT се понижи, рискът от запушване на съда се увеличава, а повишената APTT показва недостиг на витамин К;
 • върху МНО – тъй като се определя кръвния тест за кръвни съсиреци, когато се изчислява времето за образуване на кръвен съсирек в обичайното състояние или на фона на приемането на антикоагуланти;
 • върху индекса на ПТИ – периодът, през който се образува фибрин в кръвта. Отклоненията в индексите на PTI (индекс на протромбиновото време) показват определени патологии. Намаленото PTI предполага тромбоза на вените, подобно състояние се наблюдава в края на бременността, срещу хормони и медикаменти. Повишеният ПТИ показва недостиг на витамин К, чернодробна патология;
 • върху лупус антикоагулант. Антителата имат патологичен характер, променят процеса на коагулация на кръвта, водят до антифосфолипиден синдром. Промените причиняват кървене, водят до тромбоза;
 • върху скоростта на съсирване на кръвта. Това е общ анализ. Лабораторният специалист наблюдава как полимеризира фибрин – колкото по-дълго реакцията се осъществява, толкова по-голям е рискът от кървене. Ако реакцията се развие бързо, рискът от блокиране на кръвоносните съдове се повишава;
 • за наличието на естествени антикоагуланти – протеини С и S, които взаимодействат един с друг. Ако те са малко, това води до тромбоза в млада възраст;
 • до ниво D-димер. По време на разлагането на фибрина се появява D-димер, чието ниво показва броя на фибриновите образувания, които могат да се разтварят. Ако резултатът от теста е отрицателен, тогава няма тромбоза.

Основният анализ за кръвни съсиреци е изследване на протромбин, произведен от черния дроб. Той показва състоянието на кръвта и патологията, развиващи се в органа.

Коагулация

Кръвната проба се взема от вената, необходимото количество е 5 ml. Кръвта се дава сутрин на празен стомах, лаборантският помощник го поставя в епруветка със специален антикоагулант. Резултатът ще покаже какъв процент от горните групи от тромбоцити присъстват. Съществуват и ситуации, при които определено съотношение на тромбоцитите не надхвърля нормата, но ефективността на кръвните клетки е недостатъчна поради големия брой дегенеративни и незрели форми на тромбоцитите. При тромбозата такова изследване се предписва успоредно на ултразвука на съдовете, за да се идентифицират кръвните съсиреци в тях и да се определи колко се нарушава съсирването. Първото изследване извършва основен анализ и ако се открие тромбоза, се извършва подробно изследване.

Коагулация да се определи времето на тромбин, фибриноген, PTI и други характеристики, които показват риск от образуване на кръвни съсиреци в съдовете. Ако стойностите успешно изброени по-горе са повишени, е изпълнен с образуването на кръвни съсиреци и емболия, което е заплаха за живота при пациенти с тромбофлебит – кръвен съсирек в разделянето на кръвта е в състояние да достигне до сърцето и мозъка, което води до смърт. Не винаги лекарят се нуждае от пълна коагулограма.

В зависимост от нуждата, той може да провери броя на кръвните клетки:

 • фибриноген. Това е протеин, който участва в образуването на кръвни съсиреци. Кръвта се открива в разтворена форма. Обикновено индексите му са 2-4 грама на 1 литър. Ако нивото на фибриногена се понижи, тогава коагулацията на кръвта се намалява. И ако количеството фибриноген надхвърля нормата, тогава съществува риск от образуване на кръвни съсиреци;
 • коагулация и протромбин. Когато се прави анализ за тромбофлебит, неговият резултат е в състояние да потвърди или да опровергае наличието на заболяването. Също така с помощта на такова проучване лекарят следи ефективността на лекарствата, предписани за нормализиране на коагулацията. Протромбиновия индекс е 95-105%. За възрастни коефициентът на коагулация от 101-5 секунди се счита за нормален.

Молекулярен генетичен анализ

Такъв анализ се дава за потвърждаване на тромбофлебита, когато флебологът подозира, че наследствената причина за болестта, иска да оцени риска от усложнения или планове за превантивни мерки. В лабораторията се провеждат и други тестове – биохимични, клинични, имунологични.

Ако едно лице е изложено на риск от тромбоза, повечето от тестовете трябва да се извършат безпроблемно. Можете да научите за рисковете, профилактиката и анализите от Вашия лекар.

Кой трябва да вземе кръвни съсиреци?

Тромбозата се проявява при хора, които имат подобно заболяване в семейството си. Те трябва да следят здравния статус, редовно да преминават превантивен преглед, да правят медицински препоръки за откриване на кръвни съсиреци в организма, има проучвания:

При ултразвуковото двустранно сканиране могат да се открият тромби, които не се показват със стандартни симптоми. Тази клинична картина се обяснява с кръвния поток по протежение на байпас маршрути, заобикаляйки запушената зона.

Асимптоматичната тромбоза е много опасна, защото човек и не подозира, че рискува здравето и живота. Преждевременното лечение е изпълнено с пълна запушване на съда и риск за органи, здраве като цяло. Ето защо превантивният преглед веднъж годишно е от първостепенно значение.

Диагностика и анализ на тромбофлебит

Какво представлява тромбофлебитът?

Необходими са анализи с тромбофлебит, за да не се диагностицира заболяването като такова, тъй като клиничните прояви на болестта са достатъчно изразени по мнение на флеболог. Много по-важно за правилната цел на терапията, за извършване на диференциална диагноза за поражение на съдовете на долните крайници и за определяне на областта на възпаление. Тромбозата, която предотвратява свободното преминаване на кръв, образува запушване или във вените на дълбокия мускулен слой, или по повърхността на мускулите под кожата. Два вида болести се характеризират със сходство на симптомите, но изискват различно лечение, така че необходимостта от анализ при тромбофлебит, дори когато клиниката е изрична, е безспорна.

Значението на навременна диагноза на венозна патология че съдово заболяване не е фиксиран в междинния етап, но винаги се развива, което води до усложнения – в този случай, методът се счита за лоша прогноза белодробна емболия. В този случай, местоположението на засегнатата област и относителният асимптоматичен ход на болестта, нямат значение.

В 70% от случаите на тромбофлебит, заболяването прогресира от обикновени варикозни вени, като токът веднага приема посоката на хроничната или острата. Състоянието може да премине един в друг – например, наличният бавен тромбофлебит започва да напомня на себе си остри болки и уплътнения на съществуващи варикозни конуси.

Рискови групи за тромбофлебит

Отбелязва се, че 80% от възрастното население на планетата е склонно да образува тромби в съдовете на долните крайници. Но дори и от такива разочароващи статистики, лекарите успяха да идентифицират групи от хора, които според тях рискуват повече от други:

 • Сексуална принадлежност – мъже на 40 години;
 • Хората, чието наднормено тегло се дължи на повишено съдържание на „лош“ холестерол в кръвта;
 • Официални работници, шофьори, продавачи са хора, които са принудени да прекарват по-голямата част от деня на заседание или да стоят и да правят минималния брой движения;
 • Често използвайте алкохол, силни напитки за кафе, тютюневи смеси за пушене;
 • Пациенти с анамнеза за хронично венозно заболяване;
 • Бременни жени и жени, подложени на хормонална терапия.

И още един интересен факт новите статистически данни, които могат да бъдат отделно перо в горния списък: образуването на тромбоцити са склонни да възрастни малък ръст (по-малко от 1 m 60 cm), както и тези, които са по-големи от 1 m 90 cm.

Видове и симптоми на тромбофлебит при възрастни и деца

Класификацията на тромбофлебита се изразява в три състояния: остър, субакутен и хроничен и два вида заболяване: повърхностно или дълбоко увреждане на вените. На свой ред, последните фактори имат и степени на възпалителен процес, като гнойна и не-гнойна лезия.

Опасност флеботромбоза (патология на вени в по-дълбоките слоеве на мускулната тъкан) е непредсказуемо поведение на кръвен съсирек, дори когато заболяването се проявява минимални симптоми – това е малко подуване и състояние на общо неразположение. Повърхностен тромбофлебит на този етап на образуването на запушване съдови лумен, вече изразена болкови симптоми, промени в цвета на кожата, тумори, и следователно по-лесно да бъдат диагностицирани и бързо да отговорят на терапевтични мерки.

Флеботромбозата често се намира на етапа на ПЕ, в противен случай – тромбоемболизма на белодробната артерия. Образуваният тромб напълно или частично напуска мястото на локализираната лезия и в рамките на няколко минути достига кръвния поток на белодробната артерия. Симптомите на тромбофлебита на вените, ако не са с латентна природа, са толкова очевидни, че лекарят установи предварителна диагноза след визуален преглед:

 • Силни болезнени усещания при натискане на мускулите на долните крака;
 • Отокът се простира не само до областта на гастрокнемията, но се появява и на долните клепачи на болното лице, теглото на торбичките под очите и пълзенето по носа на носа;
 • Кожата на краката става червена, прилича на варени – със зачервяване на налягането и засилване на болката;
 • Пациентът се чувства по-комфортно, когато се повдигне болният крайник;
 • Възможно е температурата да се повиши над 38 °.

Провокация от тромбоза при деца и юноши, за разлика от възрастните, са инфекциозен характер на заболяването :. Скарлатина, туберкулоза, възпаление на сливиците и друга причина за заболяването се нарича и инжекционна игла адаптирани техники нарушение администрация, което доведе до нараняване на вените.

Тромбофлебитът при детето се прекъсва с дълги паузи на ремисия, но симптомите, появяващи се по време на етапите на релапс, ще имат все по-тежка клинична картина.

Съвременни методи за диагностика на тромбофлебит

Заключенията, получени въз основа на оплакванията на пациентите, се потвърждават от фиксираните данни. До момента диагнозата се установява с абсолютна сигурност, като се извършват физически, инструментални и лабораторни изследвания:

 • Разпит на пациента, контактна проверка и анамнеза;
 • Неинвазивни проби, свързани с основните видове изследвания за пропускливостта на вените и артериите;
 • Лабораторни тестове;
 • Инструментална диагностика с помощта на MRI, CT, ултразвук.

Обобщавайки резултатите от проучванията, обобщава основите за дългосрочно и многоетапно лечение, но след получаване на преписите от първите тестове лекарят предписва поддържаща терапия, която играе спомагателна роля.

Целта на диференциалната диагноза е да се изключи подозрението за заболявания, които имат подобна етиология с тромбофлебита на долните крайници. Това са така наречените мигриращи, пост-операционни и туморни тромбофлебити, както и остър целулит, лимфодерма и наранявания на краката с увреждане на мускулите на стомаха.

Изследване и палпиране

Първичното лечение на лекаря определя хода на изследването и може да послужи като основа за назначаването на специална лекарствена терапия, насочена към поддържане на тялото. Оценката на следните признаци ще помогне на лекаря да определи по-добре тежестта на заболяването:

 • Плътността на изразените области показва повишена температура локално на мястото на лезията на вените;
 • Багажът на вените изглежда се надува, когато се изпича – докосването на кожата в тази област причинява болка;
 • Различна степен на подпухване, като по правило започва от крака;
 • Замаяност на кожата – зачервяване, цианоза или силно зачервяване.

Освен това, чрез метода на палпиране и използване на устройство за измерване на кръвното налягане (артериално налягане), лекарят ще извърши тестове, които откриват заболяването с тромбофлебит, дори при липса на очевидни признаци:

 1. Симптомът на Хоманс се определя от пациента, който лежи на гърба си, с крака, наведени на коленете. В процеса на тестване пациентът прави въртенето на краката и анализира състоянието му като спокойно, неудобно или болезнено. Наличието на последните две оценки показва тромбофлебит;
 2. Тестът на Моисей характеризира това заболяване със ствола на силата на долния крак от различни страни. Болката се усеща само в позицията на лекаря на пръстите пред и зад долния крак;
 3. Тестът Lovenberg се провежда с помощта на монитор за кръвно налягане. Маншетът покрива средата на тялото и се изпомпва до 150 mm Hg. статия, пациентът се чувства добре. Проявлението на болката под маншета потвърждава диагнозата;
 4. Опитът Opitz-Ramines се определя, както при предишния метод, когато маншетът се повдига над нивото на коляното;
 5. Симптомът на Byshard показва проблем, ако натискът върху вътрешната страна на гърба причинява болка.

След завършване на анамнеза с анамнеза за резултатите от горните процедури, пациентът се отнася за лабораторни и необходими инструментални диагностични изследвания.

Двустранно ултразвуково изследване

Това проучване е безопасно и засяга изследваната област чрез ултразвукови вълни. Вълните се връщат при честотата на скоростта на кръвотока през съдовете и непрекъснатото подаване на данните за реакцията позволява анализиране на проходимостта на съдовете. Резултатите се показват незабавно на екрана под формата на постоянна графика.

Двустранна ултразвукова диагностика, която комбинира доплеровия метод с ултразвукови изображения на венозни канали, се записва и използва за сравнителни характеристики при многократни прегледи.

Провеждането на тази процедура задължава пациента да информира лекаря за лекарства, които променят консистенцията на кръвта и колебанието на нивото на кръвното налягане.

СТ сканиране

CT скенерите се наричат ​​рентгенови изследвания и имат противопоказания:

 • Бременност на пациента;
 • Неотдавнашно радиационно проучване.

Същността на процедурата на компютърно-томографската флебография се състои в изследване на областта на прехода на бедрената вена към илеума за образуване на тромб.

За да се намали вероятността от изкривяване на данните, тъй като процедурата се осъществява под въздействието на контрастна среда, пациентът първо се консултира с препоръка за приемане на храна и вода в навечерието на проучването. На свой ред пациентът описва лекарствата на лекаря, който е принуден да приема непрекъснато.

Магнитно резонансна флебография

MYFF се назначава в редки случаи, тъй като се отнася до скъпи видове изпити. Поради липсата на рентгеново излагане, то се счита за по-безопасно от CT и се предлага като алтернатива, когато няма възможност за използване на рентгенови лъчи, или са необходими ясни данни.

Противопоказания за този вид диагноза са наличието на метални протези или пейсмейкър в човешкото тяло.

Р-димерен анализ с тромбофлебит

Преувеличените индикатори на D-димера показват процеса на възникване и саморазрушаването на тромби. Тестовете, извършени за този тип диагностика, се отличават с точност и чувствителност не по-малко от 95%.

Анализът се провежда при пациенти след преминаването на ултразвук. В случай, че ултразвукът е положителен, стойностите на D-димера не се вземат под внимание, но при тяхната крайна стойност, дори и при отрицателни ултразвукови резултати, се назначава повторен ултразвук.

Кръвен тест за тромбофлебит

Статистиката показва, че лабораторно изследване на кръвни проби, генетичен burdeness венозна болест открива в 50 случаи на 100. Следователно, ако анамнеза е намерена възможно фактор наследствен предаване на засегнатия ген, лекарят ще прехвърляне на генетичен анализ тромбофлебит.

Предаването на този анализ се изисква на празен стомах и изключва ефекта върху тялото на каквито и да е лекарства. Разбивката може да послужи не само на кръвта на пациента, но и на биологичен материал, който се взема от вътрешната страна на бузата.

Изследването на пробите се извършва на молекулярно ниво.

Превенция

Комплексните превантивни мерки срещу тромбофлебита на първо място показват навременна диагностика с идентифицирането на всички заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. С откриването на тези, в ранните етапи, че е възможно да се намали риска от последващо развитие на венозна болест диета и отслабване носенето компресия бельо.

Предишно прехвърленият тромбофлебит изисква по-сериозни мерки за изключване на повторни пристъпи и задължително включва в комплекса на общите мерки физиотерапевтични процедури.

Колко незначително звучи, но първото лекарство за проблеми с вените е физическата активност. Не повече от 30 минути на ден на активни движения тоник – бягане, фитнес, спортни танци, за да се вдигне от рисковата група и не позволяват на кръвта да стагнира и съсирек в кръвоносните съдове на тромба.

Какви кръвни изследвания трябва да взема, за да се определят кръвни съсиреци?

Тромбоцитите в кръвта регулират коагулацията, са отговорни за своевременното спиране на кървенето.

В случай на липса krovesvertyvayuschih частици в пациенти, диагностицирани с болести като хемофилия, тромбоцитопения, при които е налице намалена кръвосъсирването, чувствителност към неконтролирано загуба на кръв.

Ако твърде много тромбоцити, кръвта става прекалено дебела и склонни към ускорено съсирване. При такива обстоятелства, има опасни заболявания, които носят пряка заплаха за живота: тромбофлебит, исхемичен мозъчен инсулт, инфаркт, емболия жизненоважни кръвоносни съдове и артерии.

При здрави krovesvertyvanie пациент регулира от специална функция – реакцията на фибринолиза, в резултат на което става препятствие за прекомерно удебеляване на образуване на кръвен съсирек, резорбция на съсиреци, които вече присъстват.

Ако пациентът има предразположение да се съсирва кръвни съсиреци, трябва редовно да правите кръвен тест за кръвни съсиреци.

Какви изследвания трябва да взема за кръвни съсиреци? Това ще бъде обсъдено в тази статия.

Какво показва анализът на тромбите?

Анализът на тромба допринася за откриването на следните фактори:

 • Възпаление на тъканите и венозните стени.
 • Пропуски на имунитета.
 • Дисфункция на кръвта и хематопоетичните системи.
 • Нарушения на коагулацията на кръвта.

Характеристики на подготовката

Преди да дарят кръв за изследване, пациентът трябва да е в деня преди датата на анализ, за ​​да се изключат от диетата на мастни тежка храна, алкохол, употребата на тютюневи изделия, както и прекалено големи количества сладкиши, хляб, силен чай и кафе.

При анализа трябва да гладувате, последното хранене не трябва да е по-късно от 8 часа преди процедурата.

За да се получат първични данни, тази подготовка е достатъчна. Ако пациентът вече се лекува за тромбоза или тромбофлебит, той се нуждае от лекарство за разреждане на кръвта, в който случай е необходимо да го спрете известно време.

Как да проверите кръвта за кръвни съсиреци? Има няколко диагностични техники. Факт е, че въз основа на „възрастта“ тромбоцитите могат да бъдат разделени на изродени, стари, зрели и млади. За да се направи точна диагноза, е необходимо да се проверят индексите на всеки от тези видове, както и да се установи резултатът от тяхното взаимодействие.

Пълна кръвна картина

Първото нещо, което лекарят ще каже, е УАС. Доставянето на този анализ се извършва сутрин, преди първото хранене, кръвта се взема от пръста.

Това изследване е необходимо за определяне на много видове заболявания, тъй като показва количествените стойности на всички компоненти: еритроцити, тромбоцити, левкоцити, хемоглобин, цветни индекси. Преписът на UAC е приложим за феномен като тромб, който разкрива общата стойност на оценката на тромбоцитите.

Нормално е броят на тромбоцитите от двеста до четиристотин, в зависимост от възрастовата категория и други характеристики.

Например, мъжете имат повече тромбоцити отколкото жени, а последните имат по-нисък брой тромбоцити по време на менструация.

И какъв анализ показва тромби по-конкретно? Има няколко други метода на изследване, насочени към откриване на тенденция към тромбоза.

Проучването Koagulograficheskoe

Този метод на изследване се нарича така, защото тества кръвната реакция на специален антикоагулант.

Коагулограмата се прави по следния начин: преди закуска сутринта от вената в лакътното огъване се вземат 5 ml кръв и се поставят в малък контейнер с антикоагулант.

Този тест ви позволява да проверите активността и взаимодействието на всички видове тромбоцити, разкрива нарушения на кръвния ток, наличие на кръвни съсиреци. По правило коагулограмата се определя във връзка с ултразвук на съдовете на крайниците.

Ако има съмнение за наличие на тромб, анализът на коагулограмите може да има и тази интерпретация:

 1. Нивото на фибриноген в кръвта – протеини, които оказват влияние върху скоростта на кръвосъсирването. Всяко отклонение на този показател от нормата показва нарушения на този важен процес.
 2. Тромбозираното време, т.е. скоростта на тромбоцитната агрегация.
 3. Протромбинов индекс, т.е. разликата между времето на съсирване на здрав и болен човек.

Всички тези характеристики определят вероятността от образуване на кръвни съсиреци, появата на нови кръвни съсиреци, тенденцията на съсирване на кръвта и други характеристики.

Цената на този анализ в частните клиники е около 200 рубли.

Проба за наличието на С-реактивен протеин

Ако пациентът е заинтересован, кръвен тест за кръвен съсирек се нарича, тогава тази мярка също справедливо определя вероятността от тромбоза.

Наличието на протеиновия компонент в плазмата указва на лекаря дали има възпаления по стените на съдовете и близките тъкани. Този метод е по-ефективен от пробата на ESR, позволява да се определят и най-малките колебания в нивото на протеините.

Още след няколко часа след възникването на възпалителния процес този показател започва да расте.

Нормалните стойности са от 0 до 10, всичко отгоре показва възпаление на съдовата стена и следователно вероятността от тромбоза.

Генетични изследвания

В някои случаи рискът от тромбоза идва от по-възрастни роднини. В този случай лекарите предписват молекулярен генетичен тест за определяне на риска от тромбоза.

Ако нивото на такава заплаха е превишено в сравнение с нормалното, пациентът се нуждае от по-нататъшно редовно наблюдение на кръвните съсиреци.

Thrombocrit

Тази диагностична мярка се извършва, за да се оцени предразположението към повишено или понижено кръвосъсирване.

Позволява ви да определите потенциални противопоказания при назначаването на конкретен терапевтичен метод. Помага за установяване на общия брой на тромбоцитите. Обикновено е доста трудно да се направи това, защото когато напускате тялото, тези кръвни частици се увеличават по размер много пъти, почти 10 пъти.

Нормален брой тромбоцити:

 • Долната граница на нормата е 0.11-0.15.
 • Горните 0.28-0.40.

Тези показатели са приложими за пациенти от всички възрасти, тъй като през годините тромбоцитите в организма не подлежат на промяна.