Тромбофлебитът и флеботромбозата са две заболявания на вените, които не само са с близки наименования, но също така имат много допирни точки относно рисковите фактори за развитието им, клиничните белези и методите на лечение. Поради тази причина те много често се бъркат и при поставяне на диагнозата невинаги се употребяват правилно. Важно е да се знае, че това са две различни заболявания, които са с различен механизъм на поява и развитие.

Както забелязвате, и при двете наименования присъства думата „тромб“. Това представлява образувание от сгъстена кръв в кухината на кръвоносния съд (артерия, вена или капиляр). Важни условия за възникването на тромб са: увреждане на съдовата стена, забавяне на кръвния ток и промени в съсирваемоста на кръвта.

При изменение в подкожните вени често се говори за тромбофлебит (когато възпалителните изменения са на кожата, като отоци и почервеняване), а патологията на дълбоките вени се нарича флеботромбоза. В този случай видими изменения по кожата липсват.

Тромбофлебитът представлява остро заболяване, при което се наблюдава възпаление на стената на вените и образуване на кръвен съсирек във вътрешността им. От друга страна флеботромбозата (дълбока венозна тромбоза) е заболяване, при което се формира тромб в лумена на вената. Това предизвиква вторична възпалителна реакция, която постепенно обхваща тромба, венозната стена и околните тъкани. Следователно тромбофлебитът е продължение на флеботромбозата.

Какви са оплакванията?

Симптоматиката при двете заболявания е различна. При тромбофлебита може да се забелязва леко зачервяване на кожата и повишена болезненост в областта на засегнатата вена. Под тези участъци могат да се напипат уплътнения на вените. Характерна е болката отзад на подбедрицата. Тромбозата при дълбоките вени се проявява с отоци по крайниците, с чувството за тежест, с умерени болки. Но, разбира се, не всеки оток е следствие от тромбоза. Отоци на долните крайници могат да възникнат и при сърдечна недостатъчност или при проблеми с бъбреците.

Най-важният и понякога единствен симптом при флеботромбозата е отокът на долните крайници. Той започва от глезена и обхваща крака нагоре до нивото на запушване на съда. Отокът зависи от положението на крайника – увеличава се в изправено положение и намалява в легнало. Появата на разширени подкожни вени (виолетови нагънати нишки по краката) често предшества появата на подуване. Болката при дълбоката венозна тромбоза не е характерна. Най-често се установява дискомфорт, тежест до тъпа болка, която се усилва при натоварване на болния крайник. При покой оплакванията изчезват.

Едно от основните различия при тези две заболявания е, че при флеботромбозата кръвният съсирек е слабо фиксиран към стената на вената и затова лесно може да се откъсне и да предизвика запушване на съд в друг орган. Най-сериозното усложнение на дълбоката венозна тромбоза е белодробната тромбоемболия. От друга страна при тромбофлебита, има добре изразена възпалителна реакция на съдовата стена, следователно здраво фиксиран за нея съсирек и рядко емболизиране.

Какви са причините за поява на заболяването?

Образуването на тромби може да се дължи на най-различни причини, основно това са състояния, при които се нарушава правилната циркулация на кръвта в тялото. Д

ългото стоене седнали, залежаване и ниската физическа активност пречат на нормалното движение на кръвта в долните крайници и създават условия за застой на кръвта и формиране на съсиреци.

Рискови фактори са също напреднала възраст (над 60 г.), сърдечна недостатъчност, затлъстяване, травми, злокачествени заболявания, тежки и/или продължителни операции, кръвни заболявания, инфекции, приемане на противозачатъчни средства.